top of page
Zoeken
Foto van schrijverCPB Steenwijkerland

Wel woorden, maar nog geen duurzame daden in Steenwijkerland: ‘We zijn in gesprek’


Steenwijkerland telt zo’n 300 gebouwen die tot het maatschappelijk vastgoed worden gerekend. Hoewel de gemeente voorstander is van verduurzaming van onder meer kerken, sportgebouwen en buurthuizen - en er 3,3 miljoen euro beschikbaar is - wordt er vooral gepraat. Gemeentelijk inzicht in gedaald energieverbruik? ‘Geen’.


Dat laat het college van burgemeester en wethouders weten, nu de ergernis over ogenschijnlijk traag handelen binnen het verenigingsleven van Steenwijkerland opborrelt.


Zo vertelde Roel Bijl van activiteitencentrum De Buuzepolle in Giethoorn in de Stentor al dat er weliswaar geld beschikbaar zou zijn om bijvoorbeeld de energie slurpende lampen te vervangen, maar dat dit na een jaar van overleg nog niet is gebeurd. ,,We hadden hier al wel 9000 euro kunnen besparen”, foeterde Bijl. ,,Elk moment dat eerder begonnen wordt met verduurzaming is winst.”


Landelijke subsidies

Eerder al vuurde de Christelijke Partij Burgerbelangen (CPB) vragen op het dagelijkse bestuur van de gemeente Steenwijkerland af. Daarin drong de lokale partij onder meer aan op het benutten van landelijke subsidies, en wijst het op beschikbare rijkspotjes die variëren van 66,5 tot 190 miljoen euro. Een uitgelezen kans, zo stelt CPB, om in Steenwijkerland hier actief op in te springen en maatschappelijk vastgoed daadwerkelijk te verduurzamen.


Maar dat schiet nog niet echt op, zo valt uit de beantwoording van het college op te maken. Steenwijkerland rekent circa 300 panden binnen de gemeentegrenzen tot het maatschappelijk vastgoed. Daar valt het gemeentehuis aan de Vendelweg onder, maar horen ook scholen, zorgpanden, peuterspeelzalen, buurthuizen en verenigingsgebouwen bij. Op de vraag hoe hoog het percentage duurzame gebouwen nu is: ‘Niet hoog’.


Aardgas

Nóg niet, zo willen burgemeester en wethouders benadrukken en ondertussen constateren ze dat veel maatschappelijke instellingen al bezig zijn met het verbeteren van gebouwen. Onder meer met het vervangen van aardgas door een andere vorm van energie, bewustwording en gedragsverandering van gebruikers en het hergebruiken van bestaande materialen. Gemeentelijk inzicht in gedaald energieverbruik? ‘Geen’.


Maar, weet Steenwijkerland te melden, een jaar nadat de 3,3 miljoen euro beschikbaar werd gesteld zijn ambtenaren in gesprek met 35 partijen om een pand te verduurzamen. ‘En met succes’, waarbij de eerste grote subsidieaanvragen zijn binnengekomen en er ook al geld is toegewezen. Uit de beantwoording: ‘De komende periode gaan we onze inzet op dit dossier verder vergroten, waarbij we verwachten met 100 partijen te spreken.’


Heatpipes

Bijl moet dat dan maar afwachten, waarbij hij best ideeën heeft om De Buuzepolle als populair ouderencentrum op korte termijn toekomstbestendig te maken. Niet alleen de verlichting, maar ook een koppeling tussen verschillende technische ruimten in het Gieterse gebouw zou voor een hoop besparing zorgen. En heatpipes op de daken, die ook wanneer de zon niet schijnt wel voor warmte zorgen. ,,Mooi voor de winter.”


Arjan Bosch - Stentor 25-09-23

Comments


bottom of page